Vakgebieden en methoden
Kindcentrum Impuls heeft een open protestants christelijke karakter. Hiermee bedoelen wij dat alle kinderen, welke achtergrond zij ook hebben, welkom zijn bij ons. Van ouders vragen wij respect voor de identiteit van Impuls. Van kinderen vragen wij een positieve deelname aan de activiteiten die in het kader van de identiteit plaatsvinden (bidden/zingen/vieringen/luisteren naar verhalen).
Wij gebruiken de methode Trefwoord van uitgeverij SGO als leidraad voor het vertellen van Bijbelse verhalen. Het doel van deze methode is het bij elkaar brengen van twee werelden: de belevingswereld van het kind - in de hedendaagse, multiculturele en religieuze samenleving - en de wereld van de Bijbel. In dit treffen van twee werelden leert het kind in dubbel opzicht. De eigen levenservaringen dragen er toe bij de Bijbelverhalen beter te begrijpen. Omgekeerd biedt de Bijbel een andere blik op de dagelijkse werkelijkheid. Het is een ontmoeting waaraan kinderen vooral ook van elkaar leren. Uitgangspunten hierbij zijn: respect, samenwerken, samenleven en samen vieren.
In alle groepen van kindcentrum Impuls werken wij met De Vreedzame School. De Vreedzame School is een programma voor sociale competentie en democratisch burgerschap. Het beschouwt de klas en het kindcentrum als een leefgemeenschap, waarin kinderen zich gehoord en gezien voelen, een stem krijgen en waarin kinderen leren om samen beslissingen te nemen en conflicten op te lossen. De kern van De Vreedzame School bestaat uit een wekelijkse les voor alle groepen in de basisschool in conflictoplossing en de sociale competenties die daar voor nodig zijn. Maar hoewel er een lesprogramma is met een wekelijkse les voor alle groepen, is De Vreedzame School meer een filosofie en een aanpak, waarin de eigen kracht van kinderen centraal staat.
Met De Vreedzame School streven we er naar om onze kinderen te leren:
• op een positieve en zorgzame manier met elkaar om te gaan; • op een democratische manier met elkaar beslissingen te nemen; • constructief conflicten op te lossen; • verantwoordelijkheid te nemen voor elkaar en voor de gemeenschap; • open te staan voor verschillen tussen mensen.
We willen hiermee een positief sociaal en moreel klimaat binnen de groep en in het kindcentrum creëren, waarvan een opvoedende en gedragsregulerende werking uitgaat.
Om de ontwikkeling van peuters te stimuleren werken we in de peuterspeelgroep met de methode Puk & Ko. Dit is een totaalprogramma waarin de taalontwikkeling, zoals het uitbreiden van de woordenschat, taal als sociale vaardigheid, spreken en luisteren centraal staat. Daarnaast biedt de methode een eerste oriëntatie op rekenen en motorische ontwikkeling. Het programma gaat uit van thematisch werken. Dat wil zeggen dat alle ontwikkelingsgebieden in het thema worden verwerkt. De activiteiten worden daarop aangepast.
4. THEMATISCH WERKEN KLEUTERBOUW In de kleutergroepen wordt thematisch gewerkt. Dat wil zeggen dat alle doelen op vakgebieden als van taal, rekenen, motorische en ruimtelijke ontwikkeling in het thema worden verwerkt. De opdrachten worden daarop aangepast. De leerkracht biedt een pakkende startactiviteit aan om het thema te openen. De startactiviteit geeft de leerkracht ook inzicht in wat de kinderen er al over weten, welke ervaringen er zijn en wat de kinderen boeit. De startactiviteit wordt afgesloten met het maken van plannen samen met de kinderen: wat kunnen we erover spelen, maken, onderzoeken, wat kunnen we ondernemen(betekenisvolle excursie)? Wat doen we met de hoeken? De kinderen worden dus echt betrokken bij het thema! De kinderen werken en spelen vervolgens een aantal weken over het onderwerp. De leerkracht bewaakt de plannen en de doelen en stuurt indien nodig bij. Het thema wordt in de laatste dagen afgerond en geëvalueerd met de kinderen. Soms wordt een thema afgerond met een tentoonstelling, voorstelling o.i.d. waarbij de ouders betrokken worden. Om betekenisvolle taalrijke situaties aan te bieden aan de kinderen halen we inspiratie uit verschillende bronnen. Zo gebruiken we o.a. :
In groep 3 wordt het aanvankelijk leesonderwijs gegeven door middel van de methode Veilig Leren Lezen (Kim versie)
Technisch lezen De methode leert kinderen vlot, vloeiend en correct lezen. Natuurlijk moet de woordherkenning daarvoor direct en foutloos verlopen. Maar voor een goede leestechniek is oefenen op zins- en tekstniveau ook essentieel. Estafette oefent deelvaardigheden eerst geïsoleerd in de werkboeken en integreert ze daarna in het grotere geheel: de leesboeken. Begrijpend lezen
Taal Spelling Voor het vakgebied spelling gebruiken wij Spelling In Beeld. Spelling in beeld richt zich zowel op het spellingproduct (het juist spellen van woorden) als op het spellingproces (de juiste denkwijze om te komen tot een correcte spelling). Daarom krijgen spellingstrategieën veel nadruk.
Voor rekenen werken wij met de methode Getal en Ruimte Junior. Met deze methode leren de leerlingen rekenen in een doorlopende leerlijn naar het voortgezet onderwijs. Iedere week staat één onderwerp centraal. De leerlingen krijgen instructie en gaan in kleine stapjes oefenen om het vervolgens toe te kunnen passen. Getal en Ruimte Junior werkt met duidelijke strategieën en herhaling. Daarbij wordt er ook veel aandacht besteed aan het automatiseren. Vanaf groep 5 wordt de stof verwerkt via de digitale software ‘Gynzy’. Na de instructie gaan de leerlingen aan de slag met de digitale verwerking. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van diverse tools. Via de software kan het niveau van de leerlingen door de leerkracht gevolgd worden. Na de reguliere les, werken de leerlingen verder met de adaptieve verwerking. Op deze manier kan ieder kind oefenen en werken op eigen niveau.
Rond de leeftijd van 5 of 6 houden de meeste kinderen een potlood of pen goed vast, tussen duim en wijsvinger. Dan beginnen kinderen ook letters na te tekenen en hun eigen naam of woordjes. Letters zijn vaak nog groot en omgedraaid. In groep 3 leert het kind echt te schrijven. De methode die wij hierbij gebruiken (t/m groep8) is Pennenstreken
In groep 3 en 4 worden de lessen wereldoriëntatie gegeven in thema’s. Thema’s uit de andere methodes, de seizoenen en de actualiteit zijn daarbij leidraad. Wekelijks worden de uitzendingen van Huisje< Boompje Beestje (schooltv) bekeken en besproken.
Vanaf groep 5 werken wij voor de vakgebieden wereldoriëntatie met verschillende methodes. Voor aardrijkskunde is dat Argus Clou. De lessen worden thematisch aangeboden, waarbij om het jaar de thema’s op een ander niveau terugkomen. De topografie wordt daarbij in context aangeboden.
De methode voor geschiedenis die wij gebruiken is De Trek. Een belangrijk kenmerk is het werken in taakgroepen. Elke tijdgroep vertegenwoordigt een maatschappelijke groep in het tijdvak van het thema. Aan het eind van het project wisselen de leerlingen informatie uit over wat zij geleerd hebben door middel van een presentatie.
Naut is onze methode voor natuur- en techniekonderwijs. De drie vakken die Naut omvat (biologie, natuurkunde en techniek) zijn evenredig verdeeld over de inhoud van Naut. Naast de 21e -eeuwse vaardigheden komen in Naut ook specifieke vakvaardigheden aan bod, zoals ecologisch denken en systeem denken. Seksuele vorming en verslavingspreventie op Impuls In deze snel veranderende wereld krijgen kinderen via de televisie, telefoon of computer al op jonge leeftijd te maken met seksualiteit. Hoewel seksuele voorlichting een ouderlijk ‘voorrecht’ is, draagt het kindcentrum ook bij aan de seksuele vorming van uw kind. In ons kindcentrum komt in groep 8 de voortplanting aan bod via het betreffende hoofdstuk in Naut. Later in groep 8 besteden we een hele week aan voorlichting rondom het sociaal-emotionele gedeelte van seksualiteit maar ook rondom alcohol- sigaretten- en drugsvoorlichting. Op die manier proberen we bij te dragen aan risicobeperking en het stimuleren van gezonde en verstandige keuzes.
Verkeersles wordt gegeven vanaf groep 5 aan de hand van de verkeerskranten van Veilig Verkeer Nederland Voor groep 5 en 6: Op voeten en fietsen Voor groep 7 en 8: Jeugd Verkeerskrant In groep 7 wordt deelgenomen aan het theoretisch én praktisch landelijk verkeersexamen
Take it easy is onze methode Engels. Wij starten met het structureel geven van Engels vanaf groep 5. De methode is volledig ontwikkeld voor het digibord en de kinderen krijgen naast hun leerkracht ook ‘les’ van een native speaking co-teacher. Naast allerlei oefeningen in een werkschrift, leren de kinderen ook door het kijken naar filmpjes, clips en liedjes.
Met het oog op de ontwikkeling van de grove motoriek van de kinderen wordt aan de peuters en kleuters minimaal één keer per week in het speellokaal een bewegingsles gegeven. Zo kunnen de kinderen hun eigen lichaam ontdekken en plezier en zelfvertrouwen krijgen in bewegen. Daarbij is er iedere dag tijd ingevuld voor beweging tijdens het buitenspelen. In het speellokaal worden bewegingslessen in circuitvorm gegeven waarbij gedurende het jaar de verschillende bewegingsgebieden, zoals klimmen en klauteren, balanceren en mikken aan de orde komen. Tijdens het buitenspel zijn de kinderen vrij een eigen keuze te maken m.b.t. beweging. Vanaf groep 3 krijgen de kinderen een les per week van de vakleerkracht gymnastiek in de Walburghal.
We werken samen met Toppie. Toppie bestaat uit ‘sport en cultuur coaches’ voor brede scholen in het onderwijs. Toppie verzorgt het sport- en cultuurprogramma in Zwijndrecht en laat kinderen kennismaken met verschillende kunstvormen, zowel binnen als buiten schooltijd. Hiermee worden de leerlingen geholpen en gestimuleerd om te ontdekken waar hun talenten liggen en deze verder te ontwikkelen. De Toppie cultuurcoaches verzorgen kunst- en cultuurlessen vanuit zes disciplines: theater, beeldend, muziek, dans, nieuwe media en cultureel erfgoed. In samenwerking met Toppie organiseren we twee keer per schooljaar een projectweek, waarbij we afwisselde keuzes maken rondom de eerder genoemde disciplines. De lessen die door Toppie worden verzorgd zijn onderverdeeld in vier blokken, waarvan blok 1 en 3 onder schooltijd verzorgd worden en blok 2 en 4 na schooltijd. De peuter- en kleutergroepen volgen een apart programma, in de vorm van Kaboutercultuur. Hierbij worden de disciplines gecombineerd en sluiten aan bij de thema’s waarmee er op dat moment gewerkt wordt. Elke groep verzorgt twee keer per jaar een weeksluiting, waarin de kinderen door middel van toneel, zang en dans een presentatie geven over waar zij in die periode over gewerkt hebben. Veel disciplines krijgen ook vorm in onze grote vieringen zoals met Kerst en het afscheid van groep 8.
|
![]() | Agenda | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | Onze Facebook pagina | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | Deel deze pagina | ![]() |
![]() | ![]() |