• Identiteit
  • Visie
  • Kinderopvang
  • Peuterspeelgroepen
  • BSO
  • Vreedzame school
  • Team
    • Team
    • Managementteam
  • Ondersteuningsprofiel
  • Inspecties
  • Privacy
  • Werken bij PIT
  • Aanmelden/interesse
  • Peuterspeelgroep
  • SchoolvensterPO
  • BSO
  • Laatste nieuws
  • Nieuwsbrieven
  • Activiteitenkalender Impuls
  • Social schools
  • Parnassys
  • Partnerschap
  • KCR & OR
    • KCR
    • OR
  • Agenda
  • Ouderbijdrage
  • Vakanties
  • Vrij vragen

Vakgebieden en methoden

 

Vakgebieden en methoden

De overheid heeft kerndoelen vastgesteld voor het (basis)onderwijs. Hierin staat globaal wat wij kinderen t/m groep 8 in ieder geval moeten aanbieden. Op Impuls gebruiken wij voor het volgen van de ontwikkeling van het jonge kind de leerlijnen 2 t/m 7 jaar in ons kindvolgsysteem Parnassys.

Voor de oudere kinderen maken wij gebruik van methodes, waarin de kerndoelen in opbouw worden uitgewerkt en als leerstof worde aangeboden.

 

Werkwijze het jonge kind

Bij de peuters en de kleuters werken we thematisch. Aan de hand van de leerlijnen wordt bepaald welke doelen behandeld worden. Via spel en activiteiten passend bij het thema en de ontwikkeling van het kind dat centraal staat wordt aan deze doelen gewerkt. Er wordt geput uit Uk en Puk en de Kleuteruniversiteit voor opdrachten en activiteiten.

 

Hieronder volgt een overzicht van de methodes die wij gebruiken:

Trefwoord

Wij gebruiken de methode Trefwoord voor alle groepen als leidraad voor het vertellen van Bijbelse verhalen.

Het doel van deze methode is het bij elkaar brengen van twee werelden: de belevingswereld van het kind - in de hedendaagse, multiculturele en religieuze samenleving - en de wereld van de Bijbel.

  

Vreedzame School en Burgerschap

De Vreedzame School is een programma voor sociale competentie en democratisch burgerschap. Het beschouwt de groep en het kindcentrum als een leefgemeenschap, waarin kinderen zich gehoord en gezien voelen, een stem krijgen en waarin kinderen leren om samen beslissingen te nemen en conflicten op te lossen. De kern van De Vreedzame School bestaat uit een wekelijkse les voor alle groepen in de basisschool in conflictoplossing en de sociale competenties die daar voor nodig zijn.

 

Veilig Leren Lezen (Kim versie)

 In groep 3 wordt het aanvankelijk leesonderwijs gegeven door middel van de methode Veilig Leren Lezen (Kim versie)
In deze versie van de methode wordt veel aandacht besteed aan zowel risicolezers als vlotte lezers. Door de samenstelling van het lesmateriaal kunnen we alle leerlingen binnen de werkwijze ervan in één groep 3 gepast lesgeven.

 

Technisch lezen

Vanaf groep 4 gebruiken wij de methode Estafette. Deze sluit naadloos aan op Veilig Leren Lezen en is bedoeld om een goede technische leesvaardigheid te onderhouden en de leesontwikkeling voort te zetten..

Naast het volgen van deze methode is daarom ook het lezen van ‘bieb’boeken een dagelijks terugkerend onderdeel van het dagprogramma.
Vanaf onderwijsjaar 23-24 stappen wij voor dit vakgebied over op Atlantis.

 

Begrijpend lezen
Voor het ontwikkelen van tekstbegrip gebruiken we de methode Nieuwsbegrip en Nieuwsbegrip XL. Deze methode maakt het begrijpend lezen aantrekkelijk(er) doordat gewerkt wordt met actuele teksten. In de lessen wordt structureel aandacht besteed aan lees- en woordenschatstrategieën.
Er wordt geoefend op papier en op de computer (XL). 
Vanaf onderwijsjaar 23-24 stappen wij voor dit vakgebied over op Atlantis.

 

Taal

Vanaf groep 4 worden de taallessen gegeven door middel van de methode Staal. Binnen deze methode wordt aan de vier leerlijnen (taalbeschouwing, woordenschat, spreken en luisteren en schrijven/ stellen) van dit vakgebied gewerkt.

De methode legt een vaste verbinding tussen (werk)woordspelling en grammatica waarbij herkennen ontstaat door de grammaticalessen. Tijdens spellinglessen kan dan de opgedane kennis worden toegepast.

 

Rekenen

In groep 3 starten we het rekenonderwijs met de methode Semsom. Deze methode voor aanvankelijk rekenen is speciaal ontwikkeld voor de behoeftes van het jonge kind. Spelend en bewegend leren is geïntegreerd in elke les.

Vanaf groep 4 werken we met Getal & Ruimte junior. In deze methode wordt per week aan één onderwerp (doel) gewerkt.
Om de aangeboden lesstof te verwerken, gebruiken we vanaf groep 5 Gynzy.
Daarnaast wordt in alle groepen ook Met Sprongen Vooruit gebruikt. In deze lessen worden educatieve spellen ingezet die de betrokkenheid en het plezier in rekenen verhogen.


Schrijven

Voor het ontwikkelen van een leesbaar handschrift leren wij de kinderen vanaf groep 3 t/m groep 8 te schrijven met blokletters. Hiervoor gebruiken wij de methode Pennenstreken. 

 

Engels

Op Impuls geven wij vanaf groep 5 Engels met de methode Join In.

 

Verkeer

Verkeersles wordt gegeven vanaf groep 5 aan de hand van de verkeerskranten van Veilig Verkeer Nederland

In groep 7 wordt deelgenomen aan het theoretisch én praktisch landelijk verkeersexamen

 

Wereldoriëntatie

In groep 3 en 4 worden de lessen wereldoriëntatie gegeven in thema’s. Thema’s uit de andere methodes (bv. lezen of taal),
de seizoenen en de actualiteit zijn daarbij leidraad.

Vanaf groep 5 werken wij voor de vakgebieden wereldoriëntatie met verschillende methodes.

Voor aardrijkskunde is dat Argus Clou. De lessen worden thematisch aangeboden, waarbij om het jaar de thema’s op een ander niveau terugkomen. De topografie wordt in context van het aan bod zijnde thema aangeboden.

De methode voor geschiedenis die wij gebruiken is Brandaan.

Naut is onze methode voor natuur- en techniekonderwijs. De drie vakken die Naut omvat (biologie, natuurkunde en techniek) zijn evenredig verdeeld over de inhoud van Naut. Naast de 21e -eeuwse vaardigheden komen in Naut ook specifieke vakvaardigheden aan bod, zoals ecologisch en systeemdenken.
Momenteel oriënteren wij ons op een geïntegreerde en meer thematische methode voor wereldoriëntatie.

 

Seksuele vorming en verslavingspreventie
In deze snel veranderende wereld krijgen kinderen via de televisie, telefoon of computer al op jonge leeftijd te maken met seksualiteit.  Hoewel seksuele voorlichting een ouderlijk ‘voorrecht’ is, draagt het kindcentrum ook bij aan de seksuele vorming van uw kind.

In ons kindcentrum komt in groep 8 de voortplanting aan bod via het betreffende hoofdstuk in Naut. Later in groep 8 besteden we een hele week aan voorlichting rondom het sociaal-emotionele gedeelte van seksualiteit maar ook rondom alcohol- sigaretten- en drugsvoorlichting. Op die manier proberen we bij te dragen aan risicobeperking en het stimuleren van gezonde en verstandige keuzes.

 

Bewegingsonderwijs
Met het oog op de ontwikkeling van de grove motoriek van de kinderen wordt aan het jonge kind in het speellokaal bewegingsles gegeven waarbij gedurende het jaar de verschillende bewegingsgebieden, zoals klimmen en klauteren, balanceren en mikken aan de orde komen. Daarnaast komen spellessen aan bod waarbij de nadruk ligt om samenspel en bewegen in de ruimte. Ook is er iedere dag tijd gereserveerd voor beweging tijdens het buitenspelen.

Vanaf groep 3 krijgen de kinderen een les per week van de vakleerkracht gymnastiek in de Walburghal. De tweede les wordt gegeven door de eigen leerkracht.
Daarnaast wordt er aandacht besteed aan beweging door korte beweegmomenten tussen de lessen door en beschikken we over een groot plein waarop de kinderen tijdens twee pauzes van een kwartier per lesdag aan hun bewegingsdrang kunnen voldoen.

 

Culturele vorming

We werken samen met Toppie. Toppie bestaat uit ‘sport en cultuur coaches’ voor brede scholen in het onderwijs. Toppie verzorgt het sport- en cultuurprogramma in Zwijndrecht en laat kinderen kennismaken met verschillende kunstvormen, zowel binnen als buiten schooltijd. Hiermee worden de leerlingen geholpen en gestimuleerd om te ontdekken waar hun talenten liggen en deze verder te ontwikkelen.

De Toppie cultuurcoaches verzorgen kunst- en cultuurlessen vanuit zes disciplines: theater, beeldend, muziek, dans, nieuwe media en cultureel erfgoed.

 

 

Agenda

Zomervakantie 2023

08 juli 2023

Herfstvakantie 2023

14 oktober 2023

Meer agenda

Onze Facebook pagina

Deel deze pagina

Contact

Talmaplantsoen 3

3332 CR Zwijndrecht

T 078 - 820 00 14

info@impuls-zwijndrecht.nl

 

Routeplanner >

 

FacebookTwitterInstagram

Zoeken

Kinderopvang

Inschrijven

BSO

Peuters

Baby’s

Kinderopvang

 

Onderwijs

Inschrijven

De Vreedzame school

Partnerschap

Vakanties en vrije dagen

Visie 

Leerlingenraad

Algemeen

Ouders

Agenda

Nieuws

Kwaliteit

Disclaimer

 

Bekijk hier de Informatiegids >

 

PIT kinderopvang & onderwijs

Kinderopvang Zwijndrecht - Kinderopvang Alblasserdam - Kinderopvang Hendrik-Ido-Ambacht - Basisonderwijs Zwijndrecht
Basisonderwijs Alblasserdam - Basisonderwijs Hendrik-Ido-Ambacht - Basisonderwijs Heerjansdam - Speciaal basisonderwijs Ridderkerk
Kindcentrum Zwijndrecht - Kindcentrum Alblasserdam - Kindcentrum Hendrik-Ido-Ambacht  - Kindcentrum Ridderkerk - Kindcentrum Heerjansdam
PIT kinderopvang & onderwijs - PIT kinderopvang - PIT onderwijs

Copyright 2023 - Kindcentrum Impuls
Inloggen | Ziber - Website voor school | Design by Pencilpoint | creatief in vorm & inhoud