Kindcentrum Impuls viert 50-jarig bestaan met gouden feest

Christelijk kindcentrum Impuls van PIT kinderopvang & onderwijs bestaat 50 jaar en dat is groots gevierd met een gouden feest voor de kinderen en hun ouders en een gezellige reünie voor oud-medewerkers en oud-leerlingen.

 

Ter gelegenheid van dit jubileum gold de dresscode goud en maakten de kinderen in en om het door de ouders goudversierde kindcentrum een lipdub. Deze werd bij de opening van het Gouden Zomerfeest ’s middags gepresenteerd aan de ouders. Daarna barstte het feest los en konden de kinderen deelnemen aan creatieve en sportieve workshops. De kinderen van groep 8 brachten als afsluiting van hun project over ondernemen hun producten aan de man. Ook culinair was er van alles mogelijk; zelfs de ijsjes hadden een gouden topping. Op zaterdag vond de reünie plaats met als hoogtepunt het zingen van het unieke Impuls Avondvierdaagselied onder gitaarbegeleiding van meester Arie de Bruin.

 

Doorgaande ontwikkellijn

Arie de Bruin begon als schoolhoofd en enig personeelslid in 1973 met het toen nog schooltje Impuls in de wijk Walburg met dertien kinderen die in leeftijd varieerden van 6 tot 13 jaar. Toen al was Impuls innovatief in zijn aanpak volgens Lilian Schoonderwoerd, directeur kinderopvang & onderwijs van het kindcentrum: “Arie de Bruin had de kleuterschool en lagere school samengebracht in de nieuwe basisschool al voordat dit landelijk het uitgangspunt werd. Impuls is altijd vooruitstrevend gebleven. Dat was ook het geval met de bestuurlijke integratie van kinderopvang en basisonderwijs in 2015. PIT kinderopvang & onderwijs, waar ons kindcentrum onder valt, begon hiermee als een van de eerste in Nederland. Kinderen plukken sindsdien de vruchten van onze doorgaande ontwikkellijn van 2 tot 13 jaar.”

 

Kinderraad

Nu is Impuls als koploper druk bezig met het vormgeven van de rijke ontwikkeldag. “Dat doen we met onze professionals in de kinderopvang en het onderwijs, maar ook met de kinderen. Hun inbreng vinden we heel belangrijk. We hebben een kinderraad waarin de kinderen zitten die vanuit hun groep worden afgevaardigd na hun groepsvergadering. Ze denken breed mee en hebben een stem in wat er gebeurt op hun kindcentrum. We willen dingen niet over hun hoofden uitstorten, maar nemen hen in alles mee, van de keuze van nieuwe ontwikkelmethodes tot de vraag of een regel wel of niet zinvol is en wat er met het speelleerplein moet gebeuren. De maatschappij verandert, er is veel onduidelijk en er moeten met elkaar weloverwogen keuzes worden gemaakt. Het helpt als kinderen op jonge leeftijd al leren wat hun mogelijkheden zijn om daarin een goede rol te spelen.”

 

Medeverantwoordelijk naar en voor elkaar

Schoonderwoerd vergadert vier keer per jaar met de kinderraad. Het begint met een vergadering in alle groepen over onderwerpen die de kinderen agenderen en voorbespreken en daarna in de kinderraadvergadering aan bod komen. “Ik maak de notulen zodat acties worden opgevolgd en kinderen de resultaten van ons overleg en onze besluiten zien. De kinderen weten dat we hen serieus nemen en gaan er dus zelf ook serieus mee om. Ze zijn opbouwend kritisch en voelen zich medeverantwoordelijk naar en voor elkaar. Zo geven we samen met de kinderen ons kindcentrum en daarmee de toekomst vorm. Dat is toch goud?”

 

IMG_0297 IMG_0297
IMG_0326 IMG_0326