Weg met die speen! Maar hoe?

We zetten een aantal tips op een rij zodat je kind de speen gedag kan zeggen

In onze vorige blog (https://www.pit-ko.nl/nw-26447-7-4135226/nieuws/spenen_en_de_spraak-taalontwikkeling_van_je_kind.html) schreven we over de voor- en nadelen van een speen. Eens komt het moment waarop je kind zonder speen door het leven moet kunnen gaan. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind de speen gedag kan zeggen? We zetten een aantal tips op een rij.

1. Kies een rustige periode om te starten met afleren of ontwennen, omdat dan de behoefte het minst is. Dus liever niet als je kind bijvoorbeeld voor het eerst naar de peuterspeelgroep gaat.

2. Leer eerst het gebruik van de speen overdag als je kind thuis is af. Overdag heeft je kind meer afleiding. Dit maakt het afleren makkelijker. 

3. Het is belangrijk dat je als ouders en verzorgers er (samen) achter staat dat je kind afscheid neemt van de speen. Zo kunnen jullie je met elkaar inzetten om je kind daar op een positieve manier en consequent in te begeleiden. Word niet boos en straf je kind niet, want dan wordt de behoefte aan het veilige gevoel dat de speen geeft, alleen maar groter.

4. Maak eventueel een overzicht van de momenten waarop je kindje vaak duimt. Op basis daarvan kun je inzetten op bepaalde ’duimmomenten’, zodat de ontwenning niet meteen heel radicaal hoeft te zijn.

5.  Verzin geen excuus voor je kind om toch te mogen spenen. “Ja maar het is Sinterklaastijd, dat is altijd heel spannend voor ons kind.”

6. De speen uit de mond van je kind trekken werkt niet. Sterker nog: dit wekt alleen maar boosheid op. Met stress en straffen bereik je je doel niet! Kleine stapjes vooruit met enthousiaste reacties van jou en jullie omgeving werkt veel beter. 

7. Houd voet bij stuk tijdens drift- of huilbuien als je kind toch de speen wil. Probeer eventueel je kind af te leiden. Wanneer je dan toch de speen geeft, wordt het stoptraject veel langer. Hoe moeilijk ook: wees consequent.

8.  Laat je kind zelf een manier verzinnen om te stoppen met de speen. Hierdoor laat je zien dat jij je kind serieus neemt. Neem de tijd, het is voor veel kinderen vrij lastig om hun speengewoonte af te leren. Blijf vooral geduldig en geef extra uitleg als dat nodig blijkt te zijn. 

9. Wanneer de behoefte aan de speen overdag minimaal geworden is, kun je de speen ’s nachts gaan afleren. Dit is lastiger, omdat het een hulpmiddel geworden is om in slaap te komen. Als je kind het nog te moeilijk vindt om te slapen zonder speen, haal dan de speen uit zijn of haar mond zodra hij of zij slaapt.

Het is goed om de pedagogisch medewerkers op de groep van je kindje te vertellen dat je thuis de speen aan het afleren bent. Dan kunnen jullie hier samen afspraken over maken. Ook kunnen de pedagogisch medewerkers je eventueel voorzien van extra tips. Succes!

 

 

slapende dreumes zonder speen slapende dreumes zonder speen